0800-30-15-85
Безкоштовно зі стаціонарних телефонів та будь-яких операторів України
  • 0800-30-15-85
    Безкоштовно зі стаціонарних телефонів та будь-яких операторів України
  • (067) 470-74-60
    по тарифу оператора
  • (066) 354-31-21
    по тарифу оператора
  • Мої авто
    У гаражі немає жодного авто
      Додати авто
      щоб зберегти авто для використання в наступний раз
      0
    • Кошик
    Мої покупки

    Правила та особливості швидкого заточування ножівки

    04.12.2019

    Пила - незамінний інструмент в побуті, на відпочинку, в будівництві. Буде незамінна при розпилі всіляких дерев'яних виробів. Для комфортної роботи важливо стежити за рівнем заточування ножівки і проводити її своєчасно.

    Зуби ножівки мають властивість втрачати показники гостроти, зношуватися. При цьому значно погіршується якість пилу, а терміни на виконання роботи збільшуються. Не завжди є можливість придбати нову ножівку, адже через якийсь час вона теж затупиться і процес буде повторюватися по колу. А добре заточене обладнання приємно використовувати.

    Поліпшити показник гостроти різальних крайок і підпиляти ножівку слід відразу при появі перших ознак погіршення якості роботи. Згодом розводка зубців може збільшитися в розмірах і це також впливає на частоту заклинювань під час роботи.

    Основні форми зубів ножівок

    Ще в далекому 1984 році був прийнятий єдиний стандарт, який діє на даний момент в Україні. Ножівки отримали, в залежності від полотна, таку конфігурацію:

    • Для стандартного розпилювання. Виконані в трикутному вигляді з прямим кутом або під нахилом.
    • Для поздовжнього розпилювання. Фігура з одним косим кутом.
    • Поперечного. Форма трикутника з двома однаковими сторами або фігури, де з одного боку знаходиться ріжуча кромка.

    Кожен з типів має свої особливості заточування і їх необхідно враховувати.

    Як зрозуміти, що слід зайнятися заточуванням?

    Кожен майстер розуміє, в який момент необхідно заточити пиляльне полотно. Але у недосвідченої людини можуть виникнути труднощі. Перша ознака - зміна звуку під час розпилу і зміна забарвлення поверхні. Варто зазначити, що у гострих різців знос ріжучої кромки приблизно однаковий.

    Також на необхідність у заточці ножівки вкажуть такі моменти:

    • при розпилі доводиться прикладати занадто багато зусиль;
    • не виходить рівний зріз;
    • полотно часто почало застрягати;
    • не вдається дотримуватися правильної траєкторії.

    Правила заточування пиляльного полотна по дереву

    Перш ніж зайнятися заточуванням ріжучого інструментарію, необхідно зрозуміти, який матеріал лежить в основі робочого полотна ножівки. Якщо це звичайна сталь, то ви зможете впоратися самостійно. При наявності побідитових напайок на зубах буде потрібна заточка на обладнаному промисловому верстаті.

    Деякі господарі намагаються болгаркою заточити ножівку, але ми не рекомендуємо цей спосіб. Це досить небезпечно і не гарантує жодних результатів. Для якісного самостійного заточування пили визначте правильно форму зубців, підготуйте всі інструменти, які можуть вам стати в нагоді, і обов'язково дотримуйтесь правил безпеки!

    Основні правила і вимоги до процесу

    Далеко не у всіх знайдеться верстат, який здійснює заточку, тому доводиться все робити самому. Пам'ятайте, що зубці, які пройшли загартування, точити не можна! В даному випадку вам не буде сенсу використовувати ні алмазні свердла, ні інші атрибути. Загартовані ножівки мають досить великий термін експлуатації і не підлягають ремонту, після зношування потрібно купувати новий інструмент.

    Загартовану сталь дуже легко ідентифікувати. Вона має чорний колір і блакитний відлив. Для стандартного інструментарію по роботі з деревом застосовуються надпили, набір напилків або шліфувальна машина. Заздалегідь обов'язково слід здійснити розводку зубців, тому як від того, наскільки товсте полотно, безпосередньо залежить ширина зрізу. З цієї причини все кромки потрібно відігнути на правильний рівень.

    Який комплект інструментів знадобиться

    Щоб заточить ножівку на шліфувальної машині або за допомогою болгарки, вам будуть потрібні певні вміння. Механічним шляхом набагато простіше і швидше точити.

    Заточка поперечних пив здійснюється під кутом не менше 60°. Для цього підійде напилок з ромбовидними зубцями і з дрібним абразивом або великий напилок. Здійснюючи змішану заточку, застосовуйте напилок ромбічної форми з рискою дрібного розміру або ж інструмент грубих параметрів. Також заздалегідь рекомендується підготувати брусок з дерева із спеціальним гніздом, яке захистить в процесі від механічних пошкоджень і порізів.

    Якщо заточка зубців проведена коректно, то їх робочий профіль повністю збережеться. Визначити його можна за такими параметрами:

    • висота і крок;
    • радіус заокруглення;
    • кут загострення.

    Кут може варіюватися від 30 до 60 градусів. Залежить він від матеріалу. Для ножівок, використовуваних при роботі з більш м'якими видами дерева, найбільш вдалим показником буде кут в п'ятдесят градусів.

    Дуже важливо коректно помістити полотно в лещата. Не затискайте його занадто сильно, щоб сталь не почала пульсувати під напилком. Процес повинен бути двостороннім і почерговим. Першим обробляється ряд по гранях зубців зліва. Після цього пилу слід розгорнути і повторити процедуру, але вже по правим граням.

    Односторонній спосіб для ножівок по дереву не застосовується, він підійде тільки для деяких типів ножів.

    Завершена